Dat Klaas De Brucker in zijn op-ed vooral de spoorweglijn Vennbahn als een relikt van het Verdrag van Versailles herkent, is wel te begrijpen, Klaas is transporteconoom (KU Leuven Campus Brussel). Maar België wordt niet minder complex zonder Duitsbelgië en zal ook niet enorm veel sparen.
Om nu een visie te omschrijven: De alternatief die erin bestaat, het gebied “terug te geven” mag interessant zijn, maar het is niet zo gemakkelijk. Om dat te doen moeten wij eerst een vierde gewest worden, wan dan kan het nieuwe parlament beslissen, de grondwet van de Bondsrepubliek Duitsland bij te treden, zoals Saksen het bijvoorbeeld heeft gedaan. Nu bestaat er daarvoor geen meerderheid, want de volgen van twee oorlogen en honderd jaar assimilatie door een toen franstalig België en tot nu franstalig gewest (wij behoren bij Wallonië), en dit zonder hulp te krijgen van Vlaanderen, hebben de bevolking van Duitsland afgewend, en België en het koningshuis toegewend. Maar niet alleen België moet nu de laatste kans nemen om zich te veranderen en te blijven bestaan. Ook Europa staat op een kruispunt: blijft alles zo, valt het uiteen, of gaan wij in richting van een Europese Bondsrepubliek, die niet door de nationaal staten maar door de regio’s word gegrond. En dan is het wel mogelijk, dat het gebied van Eupen-St. Vith wel tot een Europese Regio Rheinland (in het noorden) of wel Luxemburg (in het zuiden) behoord. Dan heeft België nog twee regio’s, Vlaanderen en Wallonië. Wat blijft is dan Brussel, dat best een Europees District zou worden. Om dat te berijken moet België eerst van 2024 tot 2030 zelfs een (Bonds)-Republiek worden (Confederatio belgica).
En nog eens terug naar het geld: ik denk wij kunnen voor ons zelfs betalen, de negen gemeenten staan meestal op beste plaatsen in Wallonië, wat betreft de begroting. Een zogenoemde “Finanzausgleich” is in ieder federale struktuur nodig.
Kommentar schreiben