In der Online Version der flämischen Tageszeitung De Standard wurde ein podcast veröffentlicht zu der Frage: Soll Englisch offizielle Sprache in Brüssel werden. Finden Sie hier meine Antwort:
Buiten all de argumenten die ik in de podcast Groot gelijk heb gehoord ben ik van mening dat in het toekomstige belgische bondsrepubliek of, als men zo wil, de toekomstige “confoederatio belgica” CB er vier landen zijn moeten waarvan Brussel zelfs een land zou zijn. Ik zelfs ben in het duitse taalgebied van België thuis, woon in Raeren, juist op de grens naar Aken, en de duitse gemeenschap in Eupen-St. Vith is ook een van die vier landen (mijn excuses dus voor de fouten in deze tekst). Het statuut van Brussel krijgen wij alleen opgelost, als wij een nieuwe visie voor Europa krijgen en niet an oude strukturen vasthouden.
Daarom moet Brussel een Europees District worden en in Brussel moeten dan vier taalen officieel herkend worden, Nederlands, Frans, Duits en Engels. De drie eerste talen zijn de talen van de nieuwe republiek (in mijn blog en podcasts – waltherjanssen.eu en @belgica2030 - verklaar ik waarom België 2030 een republiek moet worden, maar ook waarom wij de koning of de koningin als bondspresident:in mogen behouden, als we dat maar in een nieuwe grondwet zo vastleggen), en Engels in dan in de taal voor alle andere landen in de Europese Unie, het zijn nu 23 denk ik.
Het kan wel zijn dat het moeilijk is om de opendbare vllamse mening daarvan te overtuigen, maar ik denk als het grondgebied van Brussel, hoe groot het dan ook is, Vlaams grondgebiet blijft, maar zo als Europees District wordt beheerd, dan zal ook Vlaanderen waarschijnlijk akkoord gaan.
De vele argumenten in de podcast vond ik meest zonder een visie voor de toekomstige samenleving, niet in België en niet in Europa.
Kommentar schreiben